• herken en erken je tegenslag als tegenslag of stress – wat het ook is
  • begrijp dat je al eerder een tegenslag hebt overwonnen
  • wacht niet tot de situatie zich vanzelf herstelt
  • ken je krachten en gebruik ze
  • probeer het niet alleen te doen
  • maar weet dat het ok is om het niet tegen iedereen te vertellen – vertel het tegen mensen die je oprecht willen helpen
  • zoek de juiste manier om mentaal te ontspannen
  • wees geduldig met jezelf en onthoudt dat de vorige gebeurtenissen je sterker hebben gemaakt

Afhankelijk van hoe groot je tegenslag is en hoeveel tegenslagen je hebt gehad, hoeveel buffer je hebt en hoeveel ondersteuning je kreeg van je omgeving, kan tegenslag mensen sterker en zeker bewuster maken. Wat vast staat naarmate we meer om gaan met stress en naarmate we meer manieren zoeken om de effecten van stress te verzachten, we veerkrachtiger en sterker worden.

Ben jij de volwassene die je wilt dat je kind wordt? J.C. Pearce

Ik denk dat we soms te veel kijken naar de manier waarop we gebroken werden eerder dan naar de wijze waarop we daardoor sterker zijn geworden. Focus is een terugkerend thema in onze gesprekken. Als je rondjes zit te zwemmen, word je moe, ongeduldig en stuurloos. Duidelijkheid creëren, focus, beslissingen nemen, richting bepalen zijn belangrijke factoren om met stress om te gaan. Dat betekent ook soms beslissen om los te laten.

Focus op de veerkracht en zie jezelf als iemand die beter is voorbereid op het leven en al veel levenservaring heeft.

Succes is het resultaat van heel vele kleine succesjes die je op regelmatige basis hebt gerealiseerd en dit gedurende een hele lange tijd…en neen het gaat niet altijd over presteren. Wat voor leven je ook kiest,  je zal een dagelijkse inspanning willen leveren om doelen te bereiken op verschillende gebieden. Doelen die jij heel graag wil bereiken. En vooral je zal moeten werken aan de juiste mindset om te leren geloven dat het anders kan.

Succes heeft minder te maken met optimisme maar meer met geloof dat de toekomst anders en beter wordt.


Clear: “Wilskrachtige mensen hoeven niet dapper, getalenteerd of intelligent te zijn – ze moeten alleen consistent zijn. Mentaal sterke mensen ontwikkelen systemen die hen helpen om te focussen op de belangrijke dingen, ongeacht welke obstakels het leven op hun pad gooit. Het zijn hun wilskrachtige gewoontes die de basis vormen van hun mentale kracht die hen uiteindelijk boven de rest uit doet torenen.”